(Ver)bouwen in 2023: wat verandert er voor jou?

Of je nu bouwt of verbouwt, particulier bent of ondernemer, er zijn een aantal regels en maatregelen die voor iedereen interessant kunnen zijn in het nieuwe jaar. Om te zorgen dat jij helemaal up-to-date blijft met wat er in 2023 staat te veranderen, hebben wij dat even voor jou opgelijst.

Heb je nog vragen hieromtrent? Stuur ons dan gerust een mailtje via info@gcarchitecten.be en wij helpen je graag met passend advies!

Wat verandert er voor iedereen?

Korting onroerende voorheffing

De korting op onroerende voorheffing bij een laag E-peil is vanaf 2023 enkel nog voor herbouw of een ingrijpende energetische renovatie weggelegd. 
Voor de toekenning van de vermindering maakt het niet uit of het gebouw bewoond is of niet en of de bewoner eigenaar is van het gebouw of niet. Wel moet altijd een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd zijn, én moet het gebouw een voldoende laag E-peil hebben. Let op: een E-peil wordt alleen berekend voor nieuwbouw (of gelijkgesteld) of na een ingrijpende energetische renovatie (IER). 

Bekijk de voorwaarden voor deze korting hier.

6% maatregelen

De tijdelijke regeling van 6% voor sloop en heropbouw is nog steeds van toepassing voor facturen tot en met eind 2023 (een verlenging is nog niet zeker). Er is momenteel ook een tijdelijke btw-regeling van 6% op de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
Lees hier meer over de voorwaarden van deze regelingen. Hoe je de 6% regeling aanvraagt kan je lezen op onze blogpost hierover, waar we dit stap voor stap uitleggen. Heb je daarna nog vragen? Contacteer ons gerust!

 

Verwarmingssysteem op lage temperatuur 

Vanaf 2023 is het verplicht om in nieuwbouwwoningen een verwarmingssysteem op lage temperatuur te plaatsen. Deze eis zal ervoor zorgen dat alle nieuwbouw later zonder problemen kan overschakelen op een duurzame opwekker (zoals een warmtepomp), ook als men in de tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of voor een gasketel. 

Wat verandert er voor particulieren? 

Slooppremie

De voorwaarde voor een slooppremie verandert ook vanaf 2023: het e-peil mag nog maar maximum E24 bedragen (ipv E30) om recht te hebben op de slooppremie van 10.000 euro (let op: deze premie is ook enkel van toepassing als je niet onder 6% regel valt). Ook moeten de grond, het af te breken gebouw of de af te breken gebouwen en de op te richten woning(en) of appartementsgebouw(en) op het moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning volle eigendom van 1 of meer natuurlijke personen zijn. Alle details over deze premie en de bijbehorende aanvraagprocedure vind je hier terug.

Mijn verbouwpremie: wist-je-dat?

Sinds kort kunnen alle premies aangevraagd worden via ‘mijn verbouwpremie’, zo kan je al jouw premies samen terugvinden in 1 handig overzichtHier kan je alles over deze pagina lezen, en er ook meteen mee aan de slag gaan!

Wat verandert er voor ondernemers/projectontwikkelaars?

Aardgas

Vanaf 2023 mag er ook geen aardgasaansluiting meer worden voorzien in een nieuwe verkaveling, appartementsgebouw of groepsbouw vanaf 5 eenheden. Vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting algemeen verboden bij nieuwbouw (zowel residentieel als niet-residentieel).

Dit waren enkele zaken waar je rekening mee moet houden (en eventueel voordeel uit kan halen) in 2023. Zit je nog met vragen of onduidelijkheden? Klik gerust op de onderstreepte woorden in de tekst voor meer uitleg, die verwijzen je door naar specifieke pagina’s op de website van Vlaanderen.
 
Heb je daarna nog steeds vragen of opmerkingen? Contacteer ons dan gerust voor vrijblijvend advies.