(ver)bouwen: totaalrenovatie versus nieuwbouw
Investeren in een woning: vroeg of laat moet (bijna) iedereen wel eens de stap zetten, maar de afgelopen jaren zijn de bouwkosten uiteraard een heel stuk de lucht in gegaan. Veel mensen stellen zich de vraag: kies ik beter voor een totaalrenovatie/verbouwing, of kies ik voor een nieuw huis/nieuwbouw? Hieronder sommen wij even de voor-en nadelen van beide opties op, zodat jij de twee tegen elkaar kan afwegen. Spoiler alert: de keuze zal volledig afhangen van jouw persoonlijke prioriteiten en voorkeur.
Nieuwbouw
Nieuwbouwprojecten hebben vaak de reputatie kostelijk te zijn, maar daar vallen enkele belangrijke kanttekeningen bij te maken. Op korte termijn kan de prijs inderdaad oplopen, maar op lange termijn is dit een duurzame investering met een mooi rendement.
De voordelen van bouwen:
- De absolute vrijheid die je hebt is uiteraard één van de grootste voordelen van bouwen: je bepaalt zelf een beetje hoe ver je in bepaalde keuzes gaat, en waar je je budget in kwijt wil. De materialen en indeling van de woning kies je ook steeds zelf, waardoor je je woning volledig op maat creëert.
- Je woning is bovendien ook conform met de recentste normen, wat jou heel wat kosten kan besparen tijdens de eerste jaren op vlak van onderhoud en energie. Bovendien ligt de herverkoopwaarde ook hoger als je een goed geïsoleerde, duurzame woning hebt. Het is een prima investering.
- De notariskosten worden berekend op basis van de kost van de bouwgrond. Dit ligt dus anders dan bij een totaalrenovatie.
- Een nieuwbouwwoning of -appartement geniet een tienjarige garantie die alle constructiefouten dekt. Dit wordt gedragen door de architect, de algemene aannemer en de bouwkundig ingenieur die betrokken is. Zo ben jij zeker dat alles in orde is, en komen er geen onverwachte kosten boven zoals bij een renovatie.
De nadelen van bouwen:
- Je kan niet meteen in het huis rondlopen: de bouw duurt vaak zo’n jaar-jaar en een half en je gaat af op een tekening. Het echte huis kan je pas zien nadat je er al je geld al hebt in gestopt. Je hebt altijd een bouwvergunning nodig, en dit proces duurt op zich toch wel al zeker 3 maand, als alles vlot verloopt ;) Ook kan er vertraging opgelopen worden in het bouwproces, waardoor je nog wat langer moet wachten. Geduld is een mooie deugd als het gaat om bouwen!
- De bouwgrond in België wordt almaar schaarser, en dus ook duurder. Uiteraard hangt de kostprijs vaak af van verschillende eigenschappen, maar de locatie is vaak toch één van de grootste prijsbepalers. Zo betaalde je in 2021 gemiddeld 309 euro per m2 in Vlaanderen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gemiddeld 227 euro per m2 en in Wallonië was dat amper 94 euro per m2. Maar ook tussen provincies en vaak zelfs tussen naburige steden zijn er grote verschillen qua prijs per vierkante meter. Neem dit dus zeker mee in je keuze!
- Je hebt steeds verschillende elementen die de kostprijs bepalen: het perceel, het type woning, de materialen en de betrokken partijen die nodig zijn. Goeie vakmensen die jou een kwalitatieve service bieden aan een correcte prijs zijn hier dan ook onmisbaar!
De btw bij een nieuwbouw-woning bedraagt normaalgezien ook 21%, maar daar is een ommewegje voor! Indien je een bouwvallig huis op een goeie locatie kan strikken, kan je dit huis afbreken en de grond gebruiken voor de heropbouw van jouw nieuwbouw woning. Dan bedraagt de btw slechts 6% ipv 21, dat maakt al een heel verschil!
Totaalrenovatie
De voordelen van een (totaal)renovatie:
- Je kan je huis al binnenwandelen, de ruimtes inschatten en het proces duurt normaal gezien ook minder lang dan een nieuwbouw project. Deze timing bepaal je trouwens helemaal zelf, aangezien je de werken bij dit type project zo kan spreiden dat het jou perfect uitkomt. Je kan je budget voor de werken spreiden over een periode die voor jou haalbaar is en werken aan de hand van wat jij nodig denkt te hebben op dat moment, alles hoeft niet in één keer te gebeuren! Bovendien kan je al in je woning trekken en hoef je dus niet nog een andere woning te huren. Kortom: je kan het ritme volgen dat voor jou het voordeligst is!
- Je koopt de woning aan een voordeliger tarief aan (dit hangt uiteraard ook af van de locatie van het huis), en betaalt maar 6% btw (ipv 21%) indien de woning ouder is dan 10 jaar. Je kan ook mogelijks een aantal interessante renovatiepremies en -subsidies verkrijgen.
- Je koopt een unieke, karaktervolle woning die mogelijks bepaalde elementen bevat waar je anders niet aan gedacht zou hebben, denk maar aan een antieke haard of een bepaalde indeling die niet voor de hand ligt. Dit kan voor sommigen eerder een voordeel zijn en voor anderen een nadeel, het is maar hoe je het bekijkt!
De nadelen van een (totaal)renovatie:
- Je kan niet alles 100% naar jouw zin maken, aangezien je woning je beperkingen oplegt. Je moet je soms aanpassen aan de beperkingen van de woning en een compromis sluiten.
- De notariskosten liggen hoger dan bij een nieuwbouw. Deze omvatten de registratierechten (10-12,5%), de honoraria van de notaris (+btw van 21%) en het overig papierwerk (850-1100 euro).
- Je kan voor verrassingen komen te staan: er komen altijd wel bepaalde zaken naar boven waar je in het begin niet op gerekend had, waar ook kosten bij komen waar je niet op gerekend had! Daarom is het altijd heel interessant om een professional in te schakelen voor zowel de plaatsbeschrijving als het evalueren van het verloop van de werken: een architect of aannemer die je bewust maakt van alle mogelijke werken en kosten en die samen met jou bekijkt wat hoognodig is en wat niet.
Conclusie:
Een nieuwbouw is een hele investering en kost veel geld in één keer, maar het kan je op lange termijn wel een goeie deal opleveren. Bouwgrond is echter schaars in België en daarom kan het ook interessant zijn om een bouwvallig huis te kopen en dit te gebruiken als bouwgrond. Bij het bouwen van een nieuwbouw woning moet je ook geduld hebben, want je kan er uiteraard niet meteen wonen en vertragingen in het bouwproces kunnen door een heleboel factoren plaatsvinden.
Een (totaal)renovatie is leuk als je op zoek bent naar een huis met karakter en je je budget wat wil kunnen spreiden. Je kan (meestal) meteen in je woning trekken en kamer voor kamer beginnen aan je renovatie. Je kan ook zelf kiezen waar je prioriteiten liggen en welke ruimtes je eerst wil aanpakken. Als je graag in de stad woont zal dit ook het meest haalbaar zijn.