(Ver)bouwen in 2024: wat verandert er voor jou?

2024 brengt weer heel wat nieuwe en interessante ontwikkelingen met zich mee qua (ver)bouwen. Lees in deze blog alle ontwikkelingen die van jou voor belang kunnen zijn.

Ontwikkelingen in Sloop & Heropbouw:

Vanaf 1 januari 2021 genoten zowel particulieren als degenen die via een bouwpromotor een woning kochten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw in België. 

In 2024 heeft de federale regering besloten om het verlaagde btw-tarief van 6% te verlengen, maar dit alleen maar voor particulieren. Dit is echter een overgangsjaar. Als je een heropgebouwde woning via een bouwpromotor hebt gekocht en de omgevingsvergunning vóór 1 juli 2023 hebt ingediend, kun je nog steeds profiteren van het verlaagde tarief.

Daarnaast is er ook een overgangsregeling voor particulieren en rechtspersonen in de 32 centrumsteden met een permanent verlaagd btw-tarief. Hiervoor moeten de vergunningen voor heropbouw vóór 1 januari 2024 zijn aangevraagd, inclusief alle facturen en betalingen vóór het einde van 2024.

Verbouwpremie in 2024

De verbouwpremie wordt verlengd tot eind 2024 en is afhankelijk van je inkomenscategorie. Of je nu van plan bent te investeren in een woning/appartement of deze energie-efficiënter wilt maken, kan je in aanmerking komen. De premies variëren van maximaal 35% voor de laagste inkomenscategorie tot 25% voor de middelste inkomenscategorie.

Verlening van de premie voor asbestverwijdering

In 2024 wordt de premie voor asbestverwijdering verlengd. Dit betekent een extra premie van 8 euro/m2 voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie of dakisolatie. ∑Aanvragen kunnen nu worden ingediend tot eind 2025.

 

Minder dossierkosten voor hypothecaire leningen

Vanaf 1 januari 2024 mogen banken nog maximaal €350 aan dossierkosten in rekening brengen bij het afsluiten van een hypothecaire lening, een daling van het eerdere maximumbedrag van €500. Bij herfinanciering dalen de kosten van €250 naar €175.

Wat verandert er voor ondernemers/ projectontwikkelaars?

EPC voor gemeenschappelijke delen

Nu is het ook verplicht voor kleine appartementsgebouwen (bestaande uit minimaal twee en maximaal vier residentiële wooneenheden) om een EPC te laten opstellen voor de gemeenschappelijke delen. Voor grote en middelgrote appartementsgebouwen was deze verplichting al langer van kracht.

Heb je vragen over de bouwontwikkelingen van 2024 of wil je passend advies? Stuur hier een mailtje en wij helpen je graag verder.