Mijn bouwaanvraag is ingediend, wanneer kan ik starten met de werken?

Een omgevingsvergunning indienen is voor onze klanten de start van een proces dat soms ingewikkeld lijkt, maar eigenlijk niet zo moeilijk is! Daarom goten wij dit proces in een simpele tijdlijn en blogpost, zodat jij in 2 minuutjes snapt welke stappen jouw dossier moet doorlopen om goedgekeurd te worden!

Standaardprocedure

Eens jouw dossier ingediend wordt, kan het tot 30 dagen duren voor dit volledig en ontvankelijk verklaard wordt.*

Daarna kan het dossier tot 105 dagen** in behandeling zijn. Deze periode omvat altijd een openbaar onderzoek (30 dagen), waarbij iedereen bezwaar kan indienen. Tijdens deze periode kunnen er mogelijks adviezen opgevraagd worden bij de nodige instanties.

Vervolgens verkrijg je de vergunning, maar let op: je kan nog niet meteen beginnen aan de werken! Eerst moet je gedurende 30 dagen de beslissing uithangen. Je kent de gele papieren wel die je vaak aan gebouwen ziet hangen, deze dienen ervoor om mensen te laten weten dat jij daar binnenkort gaat (ver)bouwen.
 

Na deze periode van 30 dagen rekenen we nog een extra 5 dagen bij de wachttijd. Je kan dus ten vroegste op dag 36 na het uithangen van de beslissing beginnen aan de werken. Dan is jouw vergunning definitief en kan de werf van start gaan! 

Alle bovenstaande termijnen (behalve de 30 dagen beroepsperiode) zijn maximumtermijnen, wat wil zeggen dat het proces eventueel sneller kan verlopen in jouw geval!

*Indien de gemeente tijdens deze 30 dagen bijkomstige info vraagt, begint de periode van 30 dagen opnieuw te lopen van zodra de bijkomende info werd aangeleverd.

**Deze 105 dagen kunnen er 120 worden indien er een advies nodig is van de OmgevingsVergunningsCommissie. 
**Deze 105 dagen kunnen er 165 worden (60 dagen extra) indien er een tweede openbaar onderzoek uitgevoerd moet worden of er een beslissing wegenis nodig is. 

Vereenvoudigde procedure

De vereenvoudigde procedure is eigenlijk hetzelfde als de bovenstaande, met als enige verschil dat de behandeling van het dossier maar 60 dagen in beslag neemt in plaats van 105, omdat er geen openbaar onderzoek aan te pas komt. Wel kunnen er adviezen opgevraagd worden bij de nodige instanties.

Wil je checken of jouw (ver)bouwproject in aanmerking komt voor een vereenvoudigde procedure? Ontdek het hier!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Een speciaal geval waar je met ons eens over wil brainstormen? 
Stuur ons gerust een mailtje, bel ons op of kom eens langs, altijd welkom!