Mag dat in je tuin? Alles over verhardingen en constructies
Bij het aanleggen van opritten, terrassen, kunstgras of zelfs een siervijver komt heel wat kijken. Niet alleen op vlak van ontwerp en uitvoering, maar ook qua regelgeving. Wist u dat u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig hebt voor deze ingrepen? Hieronder leggen we uit in welke situaties een vergunning vereist is, wanneer u vrijstelling kunt krijgen en waarop u zeker moet letten.

Wat wordt beschouwd als verharding?
Niet enkel klassieke materialen zoals beton of klinkers vallen onder verharding. Ook kunstgras, kiezelpaden, dolomiet, tuinpaden, siervijvers, zwemvijvers en zelfs op de grond geplaatste zonnepanelen worden als verharding beschouwd. Ze verstoren namelijk de natuurlijke werking van de bodem, zoals waterinfiltratie en biodiversiteit.
Wanneer is een omgevingsvergunning verplicht?
In principe is een omgevingsvergunning verplicht voor:
- Terrassen
- Kunstgras of kiezelverharding
- Opritten en tuinpaden
- Zwembaden, zwem- en siervijvers
- Gemetste barbecues
- Propaangastanks
- Zonnepanelen op de grond
Ook het overwelven of inbuizen van grachten of beken is vergunningsplichtig. Zelfs wanneer u een oprit aanlegt naar de voordeur en hiervoor een gracht moet overbruggen, is een aparte aanvraag noodzakelijk.

Vrijstelling van vergunning: wat zijn de voorwaarden?
Onder strikte voorwaarden is een vrijstelling mogelijk. Dit betekent dat u geen vergunning hoeft aan te vragen als je integraal voldoet aan deze voorwaarden:
- De totale oppervlakte van alle niet-overdekte constructies in zij- en achtertuin samen niet meer dan 80 m² bedraagt
- De constructie maximaal 1,5 meter hoog is
- Ze minstens 1 meter van de perceelsgrens blijft of tegen een bestaande scheidingsmuur staat
- Ze zich binnen 30 meter van de woning bevindt
- Het hemelwater op eigen terrein kan infiltreren en niet naar de straat of riolering afvloeit
Daarnaast mag de constructie niet in een beschermde zone liggen (zoals een oeverzone of een zone langs waterlopen), en mag het project niet in strijd zijn met bestaande plannen of vergunningen.
Wat met opritten en parkeerplaatsen?
Enkel de strikt noodzakelijke toegang tot de voordeur of garage in de voortuin is vrijgesteld van vergunning, en ook hier gelden maximale breedtes:
- 3 meter voor een garage
- 1,5 meter voor een voordeur
Parkeerplaatsen in de voortuin zijn altijd vergunningsplichtig, ook als ze klein zijn of uit kiezel bestaan.

Aanvragen en bijkomende regels
Voldoet uw project niet aan alle voorwaarden voor vrijstelling? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket. Denk eraan: ook andere wetgevingen kunnen van toepassing zijn, zoals regels rond onroerend erfgoed, natuurwetgeving, of burgerlijk recht.
Informeer altijd bij uw gemeente
Let op: de informatie hierboven is algemeen. Gemeenten kunnen strengere voorwaarden opleggen of andere procedures hanteren. Neem dus altijd contact op met uw gemeente voor u met de werken start.
Heeft u vragen over een specifiek project of twijfelt u of een vergunning nodig is?
Neem gerust met ons contact op.